Fájdalom Nélkül Épült Fel a Sportoló Keresztszalag Szakadásából

Henna Lindberg tollaslabda verseny közben szenvedett keresztszalag szakadást. A finnországi Helsinkiben található Nordic Health klinika aktív, gépekkel végzett rehabilitációja segített a felépülésében. Az alábbiakban arról olvashatunk, hogyan zajlott a gyógyulása és milyen fázisokon ment keresztül.

 

Henna egy 2018 októberi tollaslabda versenyen komoly térdsérülést szenvedett. Ez a sérülés volt a legsúlyosabb, ami a tíz éve tartó versenysport karrierje során történt. A diagnózis során az orvos keresztszalag szakadást állapított meg. A korábban országos bajnok és számos európai és világversenyen helyezett versenyző úgy gondolta, hogy sérülése hosszú időre akadályozni fogja a játékban.

 

Lehet-e a gyógytorna fájdalommentes egy keresztszalag sérülés kezelésében?

Miután Henna megtudta a diagnózist, megkezdte a kezeléseket a Helsinki Nordic Health klinikán. Egy speciálisan képzett gyógytornász segítségével alakították ki a rehabilitációs programot, amelynek során egészen kis súlyellenállást használtak, nagyobb ismétlésszám mellett. Az EVE program segítségével ezt egyszerűen tudták kivitelezni, miközben Henna a kezelések alatt is folytathatta az edzéseket. „Nagyon boldog voltam, hogy nagy önállósággal végezhetem a rehabilitációs programot.”

A rehabilitáció során kis súlyellenállásokat és nagyobb ismétlésszámot alkalmaztak.

Henna térd rehabilitációjában a térd nyújtását és a térd hajlítását segítő G200-as és G300-as gépeket vették segítségül. A G200-as gép előnye a kontrolált, célzott izomerősítés, amely segíti a térdízület stabilitását. A G300-as gépen való terápia segített a térdízület mobilitásának növelésében és a térdhajlító izomzat erősítésében. Az előírt programban más funkcionális gyakorlatok is szerepeltek, amelyeket beépítettek a sportoló rehabilitációs programjába.

Henna hetente háromszor végezte el a terápiás programot, összesen öt hónapon át. „Mivel mindig is aktív életet éltem, nagy megkönnyebbülés volt aktív módszerrel rehabilitálni a térdemet.” Egy korábbi sérülés során Henna kizárólag manuál terápiát vett igénybe, ezt a módszert azonban minden tekintetben másnak érezte.

 

Hennának nagyon tetszett a David gépek eredmény alapú megközelítése, és az EVE platform használata. “Személy szerint én nagyon szeretem a tényszerű eredményeket és azt, hogy elemezni lehet az adatokat. Érdekes volt látni a fejlődésemet a gép által készített egyéni eredmények tükrében. Az elvégzett gyakorlatok után kapott visszajelzés megerősített abban, hogy biztonságos és hatékony mozgásmintákat végzek.”

Nagyon érdekes látni a fejlődést az adatok alapján, nem csak a mérési eredményeken, hanem minden egyes elvégzett gyakorlatsor után.  

A keresztszalag szakadás következtében Henna térdének kezdeti mozgástartománya egészen korlátozott volt. „A mozgástartományhoz igazodva könnyen beállíthattuk, hogy a mozdulat ne járjon fájdalommal. Ahogy a térdem lassan kezdett erősödni, a gyógytornász növelte a mozgástartományt. A program pedig az egyes gyakorlatok után kapott visszajelzés alapján növelte a súlyterhelést.”

 

De mégis milyen információkat ad egy EVE profil jelentés?

Ha átnézzük Henna EVE profiljelentését, világosan látszik, hogy az 5 hónapos rehabilitációs program és Henna kitartása eredményt hozott. Suvi Tivainen, a Nordic Health klinika gyógytornásza már látja a rehabilitációs program eredményességét.

Henna EVE profil jelentés. A személyes adatokat töröltük.

“A G200-as gépen végzett izometrikus erő tesztek megmutatják, hogy Henna izomereje rendkívüli mértékben növekedett.  A sérült bal oldalon például 61,9%-os fejlődés látható.” – magyarázza Suvi.

Henna keresztszalag sérülése egyértelmű erő-egyensúly megbomlást okozott, amit a képen narancsszínnel jelöltek. Henna bal és jobb térdének nyújtó és hajlító erőaránya már kezd kiegyenlítődni. Ez egy fontos cél volt Henna számára, mivel gyorsan vissza akart térni a tollaslabda pályára. “Fontos volt az egyensúly helyreállítása, mivel ezzel a jövőbeni sérüléseket is megakadályozhatjuk.” – magyarázza tovább Suvi.

 

De hogyan tud egy sportoló motivált maradni?

“Egy keresztszalag szakadás először hatalmas visszalépésnek érződik. De a rehabilitációs program sokat segített abban, hogy lássam a folyamatos javulást a térdem állapotában. Egyre motiváltabbnak éreztem magam a program folytatására, és arra, hogy visszatérjek a versenyzéshez.”

Henna azóta teljesen felépült, és már versenyezhet is. A klinikára továbbra is bejár a prevenciós kezelésekre, mert „jobb félni, mint megijedni”.

 

A DAVID módszer épp ebben segíthet Önnek

A DAVID Térdklinikán Ön a személyi állapotfelmérés után egy képzett terapeuta és az egyedülálló DAVID gépek segítségével teljes mértékben személyre szabott terápiában részesülhet.

Az izomerősítő és -nyújtó gyakorlatok segítségével tökéletesen formába hozhatja a térdet körülvevő izmokat, amelyek így nemcsak erősebbek, hanem rugalmasabbak és hajlékonyabbak is lesznek.

Szeretné megelőzni a térdhajlat fájdalmat kiváltó mozgásszervi problémák kialakulását? Ne bízza a véletlenre, kérjen időpontot személyi állapotfelmérésre még ma!

 

IDŐPONTOT FOGLALOK

Jelentkezem állapotfelmérésre