Felépülés Sportsérülés Műtét Után

Sportsérülések és műtétek után elengedhetetlen a megfelelő rehabilitáció, ugyanis annak elmaradása – vagy nem megfelelő alkalmazása – újabb sérülésekhez vezethet, némely esetben pedig az élsport végleges befejezését jelentheti. A körültekintő rehabilitáció garantálja a hatékony és gyors felépülést sportsérülések és/vagy műtétek után.

A DAVID Térdklinika Kezelései Biztonságosan Alkalmazhatóak Sportsérülések és Műtétek Rehabilitációjaként, Ideértve az Alábbi Panaszokat

  • térdsérülés vagy térdműtét,
  • vállsérülés vagy vállműtét,
  • gerincsérülés vagy gerincműtét és
  • egyéb gerinc- vagy mozgásszervi sérülés vagy műtét.

A műtét után varratszedést követően ajánlott elkezdeni a kezeléseket; sportsérülések esetében a térd jelentős duzzanatának csökkenését követően

A sportsérülések és műtétek kezelésének menete:

A sportsérülések és műtétek utáni duzzanat, korlátozott mozgás és a fájdalom megbontja a szervezet harmonikus mozgását – leginkább a testegyensúlyt, sokszor pedig a törzs, a váll és a térd stabilitását. A DAVID Térdklinikán a sérüléseket, műtéteket követően elsőként javítjuk a mozgástartományt, visszaállítjuk a proprioceptív működéseket, korrigáljuk az izmok diszbalanszait. Miután a terápia segítségével újra harmonikusan mozog a test, következhet az erőfejlesztő tréning.

Legelőször azonban minden esetben részletes állapotfelmérést végzünk, aminek keretében sportág specifikusan vizsgáljuk meg a versenyző izom- és ízületi rendszerét, valamint szív- és érrendszerét. Az állapotfelmérés számszerű eredményei megmutatják, hogy:

  • az edzettségi szint megfelel-e a fokozott sportterhelés kívánalmainak,
  • a sérülés és/vagy műtét után lehet-e egyáltalán folytatni a versenyszerű sportolást, és ha igen, akkor milyen szinten és milyen feltételekkel
  • mit kell annak érdekében tenni, hogy a sportolás során ne következzen be újabb sérülés

A Rehabilitáció Kezdeti Időszaka

A sportsérülések vagy műtétek következtében megbomlott egyensúlyt személyre szabott terápiával állítjuk helyre. A terápia általában 12 vagy 24 alkalomból áll, és heti 2 kezelést jelent. Egy-egy kezelés a bemelegítést követően DAVID gépeken végzett gyakorlatokból és ún. funkcionális gyakorlatokból áll. A terápiát szakképzett gyógytornász-fizioterapeuta vezeti.

A kezdeti időszakban kiemelt figyelmet kap az, hogy ne terheljük feleslegesen a gerincet és az ízületeket. A DAVID terápiás gépeket pontosan ezért alakították ki úgy, hogy minimális legyen a gerinc és az ízületek terhelése.

A gépeken végzett gyakorlatokat specifikus funkcionális gyakorlatok egészítik ki. A terápia során fokozatosan növeljük a súlyterhelést és állítjuk egyre nehezebb feladatok elé a sportolót. A kezelés alatt rendszeresen végzünk visszaméréseket, teszteléseket, hogy lássuk a javulás mértékét és kontrolálhassuk a programot.

Miután a terápiával elértük a megfelelő testegyensúlyt, illetve a törzs, a váll és a térd stabilitását, következik az erőfejlesztő tréning, amelynek célja, hogy visszaállítsuk a műtétek vagy sportsérülések előtti teljesítményszintet.

A térdrehabilitáció teljes folyamatában a biomechanikai mérések mellett speciális teszteket végzünk a térd elülső keresztszalag pótlását követően annak érdekében, hogy a sportba történő visszatérés pontos és biztonságos időpontját meghatározhassuk, természetesen az operáló orvos egyetértésével. Ez az úgynevezett LCAR térdkoncepciós programunk egyedülálló a sportba történő visszatérés biztonságos kivitelezésében.

Bővebb információk: