Sportsérülések Megelőzése

A sportsérülések megelőzése minden sportoló számára kiemelkedően fontos. Annál is inkább fontos erre figyelmet fordítani, mert a sportsérülések nagy része megelőzhető.

Leggyakrabban azért sérülnek le a sportolók, mert izmaik túlhasználása, kifáradása miatt felborul a normál izomegyensúly. A sportsérülések megelőzése a DAVID Klinikák szerint lényegében abból áll, hogy felmérjük a mozgásrendszer hibás működését és visszaállítsuk a egyensúlyi állapotot az egyes izmok között.

A Sportsérülések Okai

A sportágak vagy egyoldalúan terhelik a szervezetet, vagy a sportági specialitásuknál fogva különösen nagy terhelést rónak a gerincre, a térdre és a bokára.

  • Kontakt, hirtelen fordulással, irányváltással történő sportok: futball, amerikai futball, kézilabda, kosárlabda, jégkorong
  • Nem- kontakt, hirtelen fordulással, irányváltással történő sportok: röplabda, szertorna, síelés, snowboard, korcsolyázás, golf, surf

A kézilabdázóknak például általában nagyon erős a hasizmuk, mivel a dobásokat, forgásokat döntően hasizomból végzik. Ezzel szemben igen gyenge a hátizmuk, ezért ütközéseknél, irányváltoztatásoknál a hátizom nem képes rögzíteni a csigolyákat. Részben ebből következik, hogy a kézilabdázóknál rendszeresen előfordulnak sportsérülések a hát tájékán, sokuknál pedig porckorongsérv alakul ki. A törzs oldalsó izmainak gyengesége, diszbalansza a csípő izmainak gyengeségével pedig hozzájárul a térd akut szalagsérüléseihez.

A térdpanaszokról

A térdpanaszok fiataloknál és középkorú felnőtteknél leggyakrabban a térd elülső részén jelentkeznek a térdkalács körül a térd hajlításával járó mozgásokra. Ennek oka gyakran a quadricepsz izom gyengesége, külső és belső részének hibás működése, a quadricepsz és a hamstring erőaránytalansága és a csípőizmok gyengesége. A térdpanaszok idősebbeknél pedig kopásos jellegűek, a térd szöveti elemeinek elhasználódásából adódnak. Jellemzően nehéz a lépcsőzés, a székbe leülés-felállás, letérdelés-felállás. Ezekben az esetekben a combizmok 15-20%-os erőfejlesztése 50-70%-kal javítja a funkcionalitást és a ennyivel csökken a fájdalom érzete is. A térdízület gyulladásos megbetegedései nyugalomban és éjszaka is fájdalmat okoznak, kivizsgálásuk az okok felderítésére kifejezetten ajánlott. A térd instabilitással járó szalagsérüléseinél pedig fontos annak eldöntése, hogy műtéti megoldás szükséges-e vagy a térd terápia is megfelelő eredményekkel végződik.

A Sportsérülések Megelőzése a DAVID Térdklinika Módszerével

A sportsérülések megelőzése érdekében az első lépés minden esetben a személyi állapotfelmérés, amelynek során pontosan felmérjük a sportoló jelenlegi fizikai állapotát. A DAVID Térdklinika tréningjein az adott sportoló izomzatának erősítése mellett nagy hangsúlyt helyezünk az alábbi feladatokra:

  • a törzs stabilizációja,
  • a térd erőegyensúlyának javítása,
  • a térd proprioceptív képességének javítása,
  • a csípő körüli izmok erősítésére,
  • a boka stabilizációjára,
  • a vállöv és a nyaki gerinc stabilizációja,
  • a váll rotátor köpenyének megfelelő erősítése

A sportsérülések megelőzése céljából kialakított tréning program legalább 12 vagy 24 alkalmat jelent. Egy-egy alkalom bemelegítésből, DAVID gépeken végzett mozgásgyakorlatokból, kiegészítő funkcionális és nyújtógyakorlatokból áll. Minden 12 alkalom után ellenőrző méréseket végzünk, hogy nyomon kövessük a fejlődést, és szükség esetén korrigáljuk a programot.

 

Bővebb információk: